Mbi një e treta e italianëve nuk do të kenë më burime për tre muaj – Giornale

  0
  3


  Mbi një e treta e italianëve thonë se kanë burime për më pak se tre muaj. Ndërsa në dy muajt e fundit, karakterizuar nga faza më e ngurtë e masave të kontrollit të epidemisë Covid-19, të ardhurat e mbi 50% të familjeve në Itali janë ulur, duke marrë parasysh edhe çdo instrument mbështetës të marrë. Për 15% të njerëzve, rënia është më shumë se gjysma e të ardhurave të tyre totale. Ndikimi është më negativ midis punëtorëve të vetëpunësuar: gati 80% kanë përjetuar një rënie të të ardhurave dhe për 36% rënia është më shumë se gjysma e të ardhurave të familjes. Kjo është ajo që del nga sondazhi i jashtëzakonshëm mbi familjet italiane në vitin 2020, botuar nga Banka e Italisë dhe redaktuar nga Andrea Neri dhe Francesca Zanichelli.

  Sipas asaj që doli më vonë nga sondazhi, pak më pak se gjysma e individëve të intervistuar deklaruan se para urgjencës shëndetësore ata arritën në fund të muajit me vështirësi, me kuota më të larta për punonjësit e përkohshëm dhe të papunët (përkatësisht e barabartë me 55% dhe 64%). Përveç një rënieje të përhapur të të ardhurave, vëren nga Banka e Italisë, më shumë se një e treta e individëve deklarojnë se kanë burime të mjaftueshme financiare likuide për më pak se 3 muaj për të mbuluar shpenzimet thelbësore të konsumit të familjes në mungesë të të ardhurave të tjera, periudhë e pajtueshme me kohëzgjatjen e bllokimit të lidhur me urgjencën Covid-19. Kjo përqindje tejkalon 50% për të papunët dhe për punonjësit me kontrata me afat të caktuar. Pak më shumë se një e pesta e punëtorëve të vetëpunësuar dhe punonjësve me kontrata me kohë të caktuar, shpjegon Banka e Italisë, janë në këtë gjendje dhe në të njëjtën kohë pësuan një ulje prej më shumë se 50% të të ardhurave të familjes në dy muajt e parë të urgjencës shëndetësore.

  Stillshtë akoma: cRreth gjysma e popullsisë pret një ulje të të ardhurave të familjes gjatë 12 muajve të ardhshëm, edhe nëse intensiteti është më i ulët se në dy muajt e fundit. Vetëm 7% besojnë se në një vit të ardhurat e familjes së tyre do të kenë pësuar një rënie prej më shumë se 50% krahasuar me atë para urgjencës shëndetësore.

  Edhe midis atyre që raportojnë një rënie prej më shumë se 50% të të ardhurave në 2 muajt e fundit, më shumë se gjysma presin që rënia të zvogëlohet brenda një viti dhe 15% besojnë se të ardhurat do të kthehen në nivelet e urgjencës para-shëndetësore.

  Pothuajse 40% e individëve me borxh thonë se kanë vështirësi në mbajtjen e pagesave të hipotekës për shkak të krizës. Pjesa është më e lartë në Qendër dhe në Jug. Vetëm një e treta e atyre që janë në vështirësi me pagimin e kësteve të hipotekës kanë apeluar ose synojnë të përdorin moratoriumin e hipotekës. Midis atyre që kanë financim të kredisë konsumatore, përqindja e individëve në vështirësi me pagesën e këstit është 34%. Urgjenca shëndetësore gjithashtu ndikon negativisht në pritjet e shpenzimeve: rreth 30% e popullsisë, lexon dokumenti, deklaron se ata nuk kanë mundësi të shkojnë me pushime verën e ardhshme dhe pothuajse 60% besojnë se edhe kur mbaron epidemia shpenzimet e tyre për udhëtime, pushime, restorante, kinema dhe teatro do të jenë akoma më të ulëta se ato para krizës.  Source link

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here